RehuApp-sovellus

Sovellukset seosrehureseptin tarkistukseen ja hienosäätöön

Seosrehuruokinnan komponenttien laatutekijöissä ja määrissä voi olla eräkohtaista tai jopa päivittäistä vaihtelua, minkä takia seosrehun ja komponenttien laatua on tarpeen seurata säännöllisesti. Säilörehu on ruokinnan muuttuvin komponentti ja esimerkiksi säilörehun kuiva-ainepitoisuus voi vaihdella rehuerän sisällä paljonkin. Kuiva-ainepitoisuuden seurantaan löytyykin useita tilakäyttöön soveltuvia vaihtoehtoja (ks. Kuiva-ainemittarit ruokinnan seurantaan), joilla kuiva-aineen seurantaa voi tehdä jopa ape-eräkohtaisesti. Muutokset komponenttien laadussa tai määrässä täytyy kuitenkin huomioida seosrehureseptissä. Seosrehureseptin tarkistamiseen ja hienosäätöön on saatavilla nettiselain- sekä Android-pohjaisia älylaitesovelluksia, jotka mahdollistavat reseptin päivittämisen nopeasti vaikka traktorista käsin.

RehuApp

RehuApp on Älyrehu EIP-hankkeessa toteutettu Android-pohjainen älylaitesovellus, jolla apereseptiä voidaan tarkentaa uuden kuiva-ainetuloksen tai komponenttien muuttuneiden määrien perusteella. Sovelluksessa voi myös laskea veden määrän vaikutusta appeen kokonaiskuiva-ainepitoisuuteen. Lisäominaisuutena on paalilaskuri, jossa voi laskea paaliseoksen kokonaiskuiva-aineen paalien painojen ja mitattujen kuiva-aineiden pohjalta.

Sovellukseen syötetään aluksi rehut ja apereseptit, jonka jälkeen reseptiä pääsee muokkaamaan LASKENTA-välilehdeltä. Sovellus tallentaa rehutietoihin syötetyt kuiva-ainetiedot, jolloin rehun kuiva-ainemuutoksia voidaan tarkastella koko rehun syötön ajan.

Seos-App

Mtechin ja ProAgria Keskusten liiton Minun Maatilani -ohjelmistossa on KarjaKompassi-sovelluksen yhtenä osana Seos-moduuli, johon kuuluu kännykällä käytettävä Seos-App. Seos-App nopeuttaa appeen tekoa: jos vaikka säilörehun kuiva-aine muuttuu niin Seos-Appin laskuri laskee väkirehun määrän uudestaan samassa suhteessa kuin aikaisemminkin ja näin seoksen väkirehutaso ja seoksen rehuarvot säilyvät samoina.

Jos tilan ruokinnansuunnittelu toteutetaan KarjaKompassi-sovelluksella, voi Seos-appia hyödyntää tilalla seoksen tarkistamiseen, vaikka varsinainen ruokinnansuunnittelu tehtäisiinkin asiantuntijatyönä esimerkiksi neuvontaorganisaation kautta.

RehuApp-sovellusta on esitelty Älyrehu-hankkeen videolla:

Hyödyt

  • Nopea tapa laskea seos uudelleen, jos vaikka komponentti loppuu kesken
  • Seos-App toimii selainpohjaisena ohjelmana hyvin kännyköissä yleisimmillä selaimilla, RehuApp-sovellus vaatii aina sovelluksen latauksen puhelimeen
  • RehuApp-sovelluksen käyttö on nopeaa, sillä se ei vaadi kirjautumista joka kerta erikseen

Huomioitavaa

  • Sovellukset vaativat internet-yhteyden
  • RehuApp vaatii Android-käyttöjärjestelmän, Seos-App toimii kaikilla käyttöjärjestelmillä
  • Koko aperesepti on suositeltavaa päivittää ruokinnansuunnitteluohjelmalla ajan tasalle, jos karkearehun kuiva-aine muuttuu paljon. Iso muutos kuiva-aineessa voi vaikuttaa säilörehun syönti-indeksiin ja edelleen ruokinnan kokonaistaloudellisuuteen.

Hintahaarukka

  • KarjaKompassin Seosmoduulin hinta on vuonna 2020 85 €/vuosi + 0,2 €/lehmä. Seos-App sisältyy moduulin hintaan.

Tuotteita

Lisätietoa, tutkimusta, hankkeita

Kirjoittaja: Tuija Kallio, projektitutkija, Oulun yliopisto, Mittaustekniikan yksikkö